Huomasin 1.3. päivänä naaraan suussa olevan munia ja kalan käyttäytyminen oli hyvin huolehtivaa. Karttoi kovasti uroksia ja tahtoi olla omassa rauhassa. Siirsimme kala naaraan poikas altaaseen väliaikaisesti, kunnes pikkusiskoni sai vietyä urokset omaan kotiinsa omien ahven kalojensa seuraan, jotka ovat samaa lajia.

Astatotilapia nubila ahven lajikkeeseen kuuluva kala on suuhautoja, kuvastakin hieman näkee että naaraalla on leuan alapuolella pieni "helttamainen" muoto ilmaantunut kun suussa hedelmöittyneet munat ovat suojassa muilta. Tänään 18.3. päivänä huomasin että naaraskala on laihtunut todella paljon ja "helttamainen" muotoon on tullut tummaväritys... hyvin tarkkaan kun olen seurannut kalaa häiritsemättä niin huomasin kalan suun raosta jo eläviä kalanpoikasia kuikkivan ulkomaailmaan, mutta vielä naaraskala ei ole päästänyt poikasiaan suustaan pois, vaikka on arvioitu että 14 päivän jälkeen naaras vapauttaisi noin jopa 1cm pituiset kalanpoikaset maailmaan suustaan.

Tämä poikasten vapauttamisen tapahtuma luo toivekkaita odotuksia ja mahtava on ollut seurata naaraan ihanaa hoitamista, vaikkakin isopurjepleko on jaksanut taas puhdistella linnan reunoja ahkeraan tahtiin niin naaraskala ei ole ollut moksiskaan vaan antanut puhdistella rauhassa, vaikkakin välillä täpläimumonneille onkin antanut lähtöpasseja linnan edestä!

Kunhan poikaset saadaan kasvatettua sopivaan kokoonsa niin pikkusiskoni saa pesueen hakea kotiinsa omaan akvaarioon... meillä suunnitteilla vaihtaa kalalaji hieman tutunpaan versioon. Mies haluaisi ainakin Tulipyrstön ja neontetra/ kaardinaalitetra kaloja kunnon parven, mutta saapas nyt nähdä mihin kalalajiin lopullisesti päädymmekään.